Grasimea trans este una din cele 4 tipuri larg raspandite de grasimi din alimente (alaturi de cele saturate, polinesaturate, mononesaturate) fiind alcatuita din acizi grasi nesaturati ale caror molecule contin legaturi duble de tip trans.
Acizii trans exista in natura (lapte si alte grasimi animale) la un nivel de 2-5% din grasimi. Cu toate acestea, acizii grasi saturati animali sunt predominant cis.
Populatia consuma o cantitate mare de grasimi trans reprezentata de uleiurile vegetale hidrogenate din industrie: fast food, snacks, chips, prajituri, produse de panificatie, uleiuri rafinate folosite la gatit, margarina.
Pentru producatori beneficiile grasimilor trans sunt remarcabile : • maresc viata produsului(12-18 luni) • scade necesarul de congelare al produselor => pret mai scazut de tranport/pastrare; • sunt ieftine • pot fi consumate de vegetarieni (sunt grasimi vegetale) => vânzari crescute.
Uleiul se extrage prin presare la rece, apoi e tratat cu solventi (ex. dicloretan) pentru purificare, apoi trecut prin vapori de apa, rezultând un ulei opalescent. Prin tratare cu acid sulfuric, spalare cu NaOH rezulta uleiul rafinat. Acesta nu are lecitina si datorita procesului brutal de prelucrare se îndeparteaza vitaminele liposolubile (mai ales E si A) si se distrug majoritatea acizilor esentiali (linoleic, linolenic) cu pronuntat rol antiaterogen si anticancerigen.
In România, din pacate, foarte multi producatori ii pacalesc pe consumatorii care nu au cultura nutritionala. In loc de "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in tara noastra nu scrie decât "grasimi vegetale".
Exista insa si acizi grasi TRANS care se gasesc in grasimile naturale: carne de vita, unt. Acestia nu sunt atât de periculosi ca acizii grasi TRANS artificiali.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu