Margarina a aparut în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, când untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150 grade C si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A fost astfel obtinuta margarina cu aspect asemanator untului dar cu structura moleculara asemanatoare plasticului.
Când margarina a fost introdusa pe piata pentru prima data ea continea acizi grasi de tip trans. Hidrogenarea solidifica uleiul vegetal lichid astfel încât produsul obtinut este mai usor de utilizat. Rezultatul hidrogenarii este reprezentat de acizi grasi de tip trans. La fel ca si grasimile saturate acizii grasi de tip trans cresc LDL colesterolul (colesterolul rau) si scad HDL colesterolul (colesterolul bun). Din pacate temperatura crescuta la care se obtine margarina distruge vitamina E si alte substante nutritive care se gasesc în uleiurile folosite.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu