Uleiul de floarea-soarelui presat la rece. Are o culoare galben inchis, cu gust placut de nuca si usor vâscos.
Are un continut ridicat de vitamina E si un continut redus de acizi nesaturati cu tripla legatura, ceea ce il face sa-si pastreze timp indelungat proprietatile.
Continutul ridicat de lecitina favorizeaza procesele metabolice ale ficatului si ale sistemului nervos.
Indicat la prepararea salatelor, gatit, copt, prajit. Este adesea utilizat ca ulei de masaj.
Uleiul de masline presat la rece. Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si de substante antioxidante.
Studiile au aratat ca acest ulei ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei.
S-a demonstrat faptul ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamâna, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sânge. Cercetatorii recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon si pentru reducerea riscului aparitiei cancerului la sân.
Uleiul din seminte de struguri presat la rece. In urma procesului de vinificatie, din semintele de struguri se obtine, prin presare la rece, un ulei foarte sanatos, de culoare galben - auriu cu nuanta verzui, si gust placut, usor dulce, aproape fara miros.
Contine substante minerale - zinc, cupru, seleniu, vitamina E. Contribuie la cresterea imunitatii organismului si la scaderea riscului de arteroscleroze. Uleiul de sâmburi de struguri ofera de fapt celulelor vii o protectie antioxidanta, mentinând sau restabilind in buna masura, elasticitatea vaselor sangvine. In alimentatie se foloseste in special la preparat salate dar si la prajit, fiindca are un punct de fumegare foarte inalt.
Uleiul din seminte de dovleac presat la rece. Obtinut ca urmare a procesarii la rece a semintelor de dovleac, are o consistenta mai vâscoasa, culoare brun - verzui si un gust specific.
Utilizarea sa din timpuri stravechi il recomanda la preintâmpinarea si alinarea durerilor de vezica, rinichi si prostata. Are efect demonstrat in cresterea tonusului muscular si o actiune pozitiva asupra terminatiilor nervoase. Este si un "dusman" al parazitilor intestinali.
Folosit pentru masaj, are efecte pozitive in tratarea durerilor de cap (migrene), spate, cârcei (crampe musculare).
Uleiul de nuca presat la rece. Obtinut prin presarea la rece a miezului de nuca, are o culoare rosie-galbuie, vâscozitate medie si aroma specifica.
Continutul bogat in minerale ca zinc, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, fier, in vitamine A, B1, B2, C, E si niacina il recomanda ca un bun supliment nutritiv cu efect terapeutic.
Acizii organici nesaturati regasiti in proportie de peste 70% in continutul uleiului de nuca scad riscul cardio-vascular si usureaza circulatia sangelui. Stimuleaza secretia biliara si favorizeaza cresterea puterii de concentrare, in special la copii.
Masajele regulate la cap previn caderea parului, iar in cazul arsurilor solare reduce simtitor durerile.
Se recomanda la salate, prajituri, creme. Se pastreaza in recipient de sticla inchis imediat dupa intrebuintare, datorita receptivitatii crescute la oxidare, in loc racoros si ferit de razele solare.
Uleiul de arahide, de susan, de migdale dulci, ajuta la scaderea colesterolului si curata vasele de sânge.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu